Buurman Abdi

‘Een liefdevolle samenwerking tussen filmmaker Douwe en zijn buurman en meubelontwerper Abdi. Samen verbeelden ze de pijnlijke geschiedenis van Somalië, waar Abdi ooit vandaan vluchtte. De reconstructie van zijn verleden wordt gemaakt in een piepkleine studio, met verbluffend tastbaar resultaat.’

In mijn film is mijn levenspad te zien

Het is mijn persoonlijke verhaal, dit verhaal heeft mij gemaakt tot wie ik nu ben. Een ondernemer, ontwerper, vakman, vader en nog veel meer rollen die in mag vervullen. Hier waar ik nu sta ben ik gekomen door vallen en opstaan. Ik heb een hoop meegemaakt en niet altijd de juiste keuzes gemaakt. Het leven is een proces, je weet nooit waar het je gaat brengen. Tijdens het pad dat ik heb doorlopen heb ik een hoop geleerd. Deze kennis wil ik zoveel mogelijk delen. Dit doe ik aan de hand van mijn eigen levensverhaal in mijn film. Ook al is dit voor iedereen anders en weet je niet hoe jouw pad gaat lopen, hoop ik dat je uit mijn verhaal inspiratie en motivatie kunt halen.

Locarno75 - Locarno Film Festival

Neighbour Abdi awarded in Locarno
Douwe Dijkstra’s short documentary takes home the Pardino d’argento plus the EFA Short Film candidacy of the Locarno FF.

Douwe Dijkstra’s short documentary takes home the Pardino d’argento SRG SSR for the International Competition plus the Short Film candidacy of the Locarno Film Festival for the European Film Awards.

Nederlands film festival

Als het aan de hoofdpersoon had gelegen, zou deze documentaire ‘Tussen Gekte En Geniaal, Tussen Gevaar En Genade BeweegtAbdi Zijn Leven’ hebben geheten. Of: ‘Tussen Gekte En Gevaar, Genade En Volgeladen Met Creativiteit’. Met dan schietgeluiden erachteraan. Filmmaker Douwe Dijkstra heeft echter voor Buurman Abdi (28 min.) gekozen. Zijn korte documentaire over de Somalische man, die de werkruimte naast hem in gebruik heeft en die hij graag beter zou leren kennen, viel onlangs op het Locarno Film festival in de prijzen en werd geselecteerd voor de European Film Awards.

Film Fest Gent 2022

In de International Short Film Competition, met films uit 13 verschillende landen, kwam heel wat aanstormend regietalent bovendrijven. De jury koos uiteindelijk voor Buurman Abdi van Douwe Dijkstra als grote winnaar. In de opvallend speelse film vertelt de in Somalië geboren Abdi zijn pijnlijke levensverhaal – getekend door oorlog en criminaliteit – met de hulp van zijn buurman, filmmaker Douwe Dijkstra. Door middel van speelse reconstructies in een special effects-studio proberen ze Abdi’s gewelddadige verleden te begrijpen. Douwe Dijkstra en Abdiwahab Ali namen de Award for Best International Short ter waarde van € 5.000 in ontvangst.