1

OVER DE FILM

Hoe kun je een gewelddadig leven leren begrijpen? Abdi is afkomstig uit Somalië, hij is meubelontwerper en sociaal werker. Samen met zijn buurman, filmmaker Douwe, speelt hij zijn door oorlog en criminaliteit getekende leven na. Door middel van speelse reconstructies in een special effects-studio gaan ze samen op reis. Het resultaat is een openhartig en speels onderzoek naar een pijnlijke geschiedenis, met een prominente rol voor het maakproces.

Buurman Abdi is een documentaire van Douwe Dijkstra en Abdiwahab Ali, geproduceerd door Valk Productions en EOdocs. De film ging in 2022 in première op het Locarno Film Festival in Zwitserland en won diverse prijzen op internationale filmfestivals. De film duurt 29 minuten en werd op 8 november 2022 in Nederland uitgezonden op NPO2.

 
 

“…a short that impressed us with its original formal approach, but which we immediately realised was much more than a gimmick. Both very loose and very intentional, very free and very detailed, this film demonstrates a generous and curious relation to cinema but also to the world at large, finding a way beyond binary oppositions between truth and fiction, comedy and drama, past and present, yourself and the other.”

Jury rapport Film Fest Gent

“Een speelse ode aan het maakproces. Benieuwd naar je buren, je naasten, het verleden, de wonden, de trauma’s en de kracht van het artistieke. Filmmaker Douwe en buurman Abdi uit Somalië lijken beste vrienden die ons leren dat tijd, een groen scherm, wat soldeerwerk en een flinke dosis creativiteit soms pijn van vroeger ons anders doen laten zien, (of ons anders laten kijken).”

Juryrapport Forum van de Regisseurs, Nederlands Film Festival 2022
 
 

“Playing with the borders of geography, reality and human relationships, the film offers us a new and hopeful image of acceptance and mutual understanding.”

Juryrapport Locarno Film Festival

Inspirerende Film & Workshop

De documentaire sluit aan bij de thema’s vluchten/migratie, oorlog en geweld. De documentaire laat de realiteit van oorlog en migratie zien, en hoe het kan zijn om als kind je land en familie achter te moeten laten.

 

 

Deze documentaire is gratis te bekijken via de knop hier boven.
De documentaire sluit aan bij de thema’s vluchten/migratie, oorlog en geweld. De documentaire laat de realiteit van oorlog en migratie zien, en hoe het kan zijn om als kind je land en familie achter te moeten laten.

Ervaar een meeslepende filmvertoning en een krachtige workshop die uw team motiveert en inspireert. Ik deel mijn persoonlijke levensverhaal, versterkt door de film “Buurman Abdi”. Het is een verhaal van doorzettingsvermogen, veerkracht en dankbaarheid. Deze workshop is perfect voor teamdagen en professionaliseringssessies. Laat de inspiratie stromen en stimuleer persoonlijke groei binnen uw organisatie.

Through reconstructions in a special effects studio, “Neighbour Abdi” embarks on a candid journey through Abdiwahab Ali’s personal history scarred by war.